UPUTSTVA

Procena kreditne sposobnosti

Saznajte najviši iznos kredita koji možete da dobijete, bez odlaska u banku - zaista Vaš lični kreditni savetnik
Objavljeno: 05.11.2023. | Poslednja izmena: 29.11.2023.
Slika članka

Napomena - ova funkcionalnost je dostupna samo korisnicima sa plaćenim verzijama aplikacije.


Tradicionalno, da bi uopšte znali koliki iznos kredita možete da dobijete, morali ste da odete u banku i da popričate sa kreditnim savetnikom, kako bi dobili računicu prilagođenu Vašim primanjima i ostalim jedinstvenim faktorima koji utiču na ovu odluku.

Sada, nakon par podataka popunjenih u opcijama ekstenzije, uvek imate svog ličnog kreditnog savetnika dostupnog na jedan klik!

Dovoljno je da jednom popunite podatke o:

  • broju članova domaćinstva (bitno za slučaj da se maksimalna kreditna zaduženost računa u odnosu na minimalnu potrošačku korpu)

  • mesečnim primanjima (neophodno je uneti primanja neopterećena bilo kakvim administrativnim zabranama ili ostalim kreditima, dakle "slobodna" neto primanja)

  • budžetu za učešće

  • specifikacijama kredita (procenat učešća, period i EKS kao obavezna polja kod svake banke)

  • opciono: željenom kreditnom opterećenju (ukoliko ne unesete ovaj podatak, podrazumevaće se da je to 50 % od Vaše plate)

  • opciono: metodologiji računanja kreditne sposobnosti (do 60 % plate sa odbijenim ostalim kreditnim zaduženjima ILI preko potrošake korpe)

Kako to izgleda ilustrovano, možete videti na slici ispod:

Obavezna i opciona podešavanja za računanje kreditne sposobnosti i mogućnosti kupovine određenog stana

Crvenom bojom su obeležena obavezna polja, kako bi kalkulacija mogla da da tačan rezultat, dok su zelenom bojom obeležena opciona polja.

Bitno je napomenuti da se svi ovi podaci čuvaju isključivo kod Vas na uređaju i Vašem Google nalogu, odnosno uopšte se ne nalaze niti čuvaju u našoj bazi podataka.

Funkcionalnost dalje radi kao što se do sada verovatno i navikli - dovoljan je jedan klik na tab sa informacijama u ekstenziji i dobićete nešto poput ovoga:

U našem zamišljenom primeru tročlana porodica ima 1350 evra zbirnih raspoloživih mesečnih primanja, pošto već otplaćuje kredit za automobil.

Odmah mogu da vide da je maksimalni iznos kredita koji mogu da dobiju nešto preko 167 hiljada evra, što ih sa njihovim gotovinskim učešćem od 28 hiljada evra, stavlja u poziciju da kupe stan od skoro 200 hiljada evra (tačnije, 195.000). Sve je to, naravno, uz kamatnu stopu od 4.1 % na 30 godina.

Pratite nas na Facebook-u i Twitter-u.

POVEZANI ČLANCI