UPUTSTVA

Procena isplativosti kupovine

Nekretnine su odličan način da sačuvate vrednost Vašeg novca, a nekad i da ga uvećate. Međutim, da li je konkretan stan koji gledate "dobra kupovina"?
Objavljeno: 05.11.2023. | Poslednja izmena: 27.11.2023.
Slika članka

Napomena - ova funkcionalnost je dostupna samo premijum korisnicima.


Bilo da da kupujete nekretninu radi izdavanja, bilo da iz još jedne perspektive želite da vidite da li nešto "dobra kupovina", ova funkcionalnost će Vam uštedeti puno vremena.

Izuzetno je jednostavna za korišćenje, pošto se naslanja na već postojeće funkcionalnosti.

Naime, dovoljno je da unesete cenu po kojoj očekujete da ćete uspeti da izdate tu nepokretnost i iste sekunde ćete dobiti:

  • preporučenu cenu (cenu po kojoj bi investiciju povratili za 20 godina). U svetu se sve duže od tog perioda smatra neisplativom kupovinom.

  • period povraćaja investicije (u godinama)

  • godišnji procenat povraćaja

Kako to izgleda, možete videti na primeru ispod:

Prikaz isplativosti investicije.

Kao što vidimo, preporučena cena (sa uračunatim troškovima) je za nekih 17.000 evra niža od trenutne, da bi se investicija smatrala zaista isplativom. Kako stvari trenutno stoje, investicija bi se vratila za malo više od 23 godine, odnosno godišnji povrat bi iznosio 4.33 %.

Međutim, hajde da primer učinimo realnijim. Klikom na "detaljne informacije", bićete odvedeni na platformu, gde će se automatski učitati kalkulator sa trenutno unetim iznosima i Vašim podešavanjima.

Ako unesemo dodatne troškove od npr. 20.000 evra (za dodatno opremanje, popravke i investiciono održavanje zgrade tokom perioda od 20 godina) i unesemo opciju da će stan tokom tog perioda biti prazan oko godinu i po dana, dolazimo ne do tako sjajne računice:

Odjednom vidimo da se period povrata investicije popeo na preko 28 godina, što čitav poduhvat čini još neatraktivnijim.

Kalkulator Vam omogućava da se dodatno "igrate" sa brojkama, a naša topla preporuka je da nikada ne budete optimistični dok pokušavate da dobijete realnu računicu.

Pratite nas na Facebook-u i Twitter-u.

POVEZANI ČLANCI