SAVETI

Kojim se sve trikovima služe nesavesni oglašivači?

Saznajte kako da čitate između redova dok listate oglase i izbegnete "zamke" koje Vas mogu koštati, ako ništa drugo, puno izgubljenog vremena
Objavljeno: 05.08.2023. | Poslednja izmena: 29.11.2023.
Slika članka

Tokom vremena, pojedine agencije su napravile umetnost od "ulepšavanja" činjenica vezanih za neku konkretnu nekretninu. U ovom tekstu prikazujemo najčešće strategije koje oglašivači koriste kako bi Vam privukli pažnju i naravno, kasnije, kako bi Vas ubedili da kupite određenu nekretninu.

Nasleđe SFRJ - "iposobni" stanovi

Ovo je toliko česta i odomaćena stvar, da je možda i besmisleno navoditi je, jer je baš svi koriste kao zvaničnu kategorizaciju. Svima je dobro poznato da je samo kod nas stan sa 1 dnevnom i 1 spavaćom sobom "dvosoban" (svugde u svetu je to stan sa 1. spavaćom sobom), a mnogi su navikli na pojmove jednoiposoban, dvoiposoban i troiposoban stan. Ne manjka nam kreativnosti da pravimo razliku između garsonjere, studija i jednosobnog stana. Kako god ih nazovemo, ostaje činjenica da uglavnom živimo u jako malim stanovima.

Hoćete stan na Vračaru? Nema problema, napisaćemo da je tamo

Lokacija je ta koja često prodaje stan, pa samim tim je ovo jedna od najčešćih “podvala” koje agencije rade kako bi neku nekretninu učinili primamljvijom potencijalnim kupcima. Tako u brojnim oglasima za kupovinu stana u Beogradu, stan kod Cvetkove pijace postaje “Lion”, Ledine postaju "Novi Beograd, kod Grand kafe", a zgrada blizu nekadašnje glavne železničke stanice, stara više nego nekoliko decenija, odjednom postaje "Beograd na vodi".

Kreativno tumačenje tačne spratnosti stana

Druga na listi najčešćih podvala je, možemo slobodno reći, lažno navođenje spratnosti određenog stana. Ovo je najčešće slučaj kod najnižih i najviših spratova, gde fascinantni pojmovi "polusuteren" i "visoko prizemlje" postaju prizemlje i 1. sprat, dok čisto potkrovlje biva označeno sa "nije poslednji sprat", u slučaju da je zgrada kaskadna, pa da neki deo iste ima još spratova iznad.

Dizanje prosečne cene nekog komšiluka, makar na papiru, u oglasima

Ovaj "trik" je pre aktuelnog pada prometa bio znatno zastupljeniji, ali i dalje se može naići na njega. Caka je u tome da se objavi oglas za stan znatno veće cene po kvadratu nego što je to uobičajeno, što će:

  • narušiti statistiku, pa će prosečna oglašena cena za neki kraj porasti samo na osnovu tog oglasa

  • ta fiktivna visoka cena utiče i na kupce i prodavce. Neiskusniji kupci će pomisliti da oni prolaze super sa svojom kupovinom, dok će prodavci neretko razmišljati da ako se prodaje stan u njihovom komšiluku po toj ceni kvadrata, što i oni ne bi povećali svoju cenu, po staroj dobroj APP metodi

Objavljivanje nepostojećih oglasa

Da li Vam se desilo da vidite oglas za savršen stan, koji deluje previše dobro da bi bio istinit? Zatim, pozovete i čujete da je stan "upravo prodat, ali da ima drugih sličnih u bazi"?

Radi se naravno o tome da stan ili nikada nije postojao, ili da je prometovan pre više godina i da odavno nije na tržištu. Ovim potezom, pojedine agencije pokušavaju da dođu do Vaših kontakt podataka i kreću da Vam nude sve što im padne pod ruku.

Skrivanje bitnih (nepovoljnih) informacija, odnosno neobjavljivanje istih u oglasu

Krajnji cilj je, kao i kod prethodne stavki - isti: da se dođe do Vaših kontakt podataka, kako bi moglo da se ponudi nešto drugo iz baze oglasa.

Na primer: pozivom saznate da stan prodaje 20 naslednika koji ne mogu da se dogovore o ceni (a ponekad nisu usaglašeni oko same činjenice da se stan prodaje). Neki su u inostranstvu, neki su poslovno nesposobni... Da ste znali to ranije, naravno, nikada Vam ne bi palo napamet da zovete da se raspitate. Ali eto, isto kao i u prethodnom slučaju, nikakav problem, agencija ima i druge stanove u ponudi, samo recite šta Vas zanima...

Model "aukcije"

Možda i slučaj koji najviše frustrira, ova taktika se primenjuje na samom kraju, kada već mislite da je priča završena i kada ste na korak od kupovine. Scenario je sledeći: našli ste stan, sve je u redu i sve Vam odgovara, čak i cena koja je navedena u oglasu i ne pokušavate ni da se cenjkate.

Dajete usmenu ponudu i ista biva prihvaćena, međutim, kako još uvek nema nikakve kapare i priznanice, dobijate informaciju da je vlasnik promenio mišljenje i da ipak traži nešto više od oglašene tj. ponuđene cene. Ovakav hladan tuš može da Vas sačeka najčešće kada je ponuda data ubrzo pošto je stan oglašen (na primer, Vi ste bili druga osoba koja je stan pogledala) i neretko nastaje dodatnom manipulacijom prodavca (koji se naravno polakomio na dodatan novac) od strane agenta, koji mu eto uzgred spomene kako možda može da se dobije bolja ponuda, dok Vi dobijete objašnjenje da "on ne može tu ništa, da je prodavac nerazuman i da misli da će dobiti veću ponudu". Sledeće što vidite je da je isti stan oglašen po nekoliko hiljada evra većoj ceni. Ovo je, na sreću, danas redak slučaj, jer se u momentima sporog tržišta ne isplati kockati i propustiti priliku da se zatvori već praktično obavljen posao.

Pratite nas na Facebook-u i Twitter-u.

POVEZANI ČLANCI